Dhr. H. Janse - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Ga naar de inhoud

Dhr. H. Janse

Gemeente Culemborg > Burgerslachtoffers:
Achternaam: Janse
VoornamenHendrikus
Voorletters: H. 
Beroep: Smidsknecht
Geboorteplaats: Culemborg
Geboortedatum: 23-03-1924
Overlijdensplaats: Gladbeck, Stadtkreis Gladbeck
Overlijdensdatum: 25-02-1945
Gedenkplaats: Kommunaler Friedhof te Gladbeck-Brauck
Gemeente: Gladbeck-Brauck  
Provincie: Stadtkreis Gladbeck
Land: Duitsland
Gedenkboek: 43 
foto afkomstig van familie Janse
Henk werkte als volontair voor één kwartje in de week bij smederij Saltzherr in de Tollenstraat. Daarna ging hij naar hoefsmid Cees Heij in de Zandstraat. Vanwege de Arbeitseinsatz werd Henk eind juni 1943 naar Duitsland gestuurd.
Henk werd eerst tewerkgesteld als lasser in het Duitse Soest en daarna in Gelschenkirchen bij de fa. Werk Orange. Hij had het  geluk dat in het nabij gelegen Gladbeck een zus van zijn Duitse moeder woonde  die daar een levensmiddelenzaak runde, zodat hij   bij deze familie kon worden ingekwartierd. Het eerste huis op de Boystrasse 32 werd bij een bombardement vernield, zodoende verhuisde de familie naar de Horsterstrasse 220 dat net om de hoek van de straat lag.


Henk was tijdens zijn verblijf in Duitsland nog een keer thuis geweest na het overlijden van zijn oma. Hij gaf bij die gelegenheid toen aan zijn broer Johan  een boek cadeau.Een verzoek om informatie van de vader van Henk en vervolgens een reactie van het Rode Kruis.

Op 25 februari 1945 raakte Henk, liggend in bad, tijdens een bombardement door een gescheurde gasleiding in de badkamer bedwelmd en verdronk daardoor in zijn eigen badwater.

Bovenstaand graf in Gladbeck is inmiddels geruimd, maar hij wordt wel gememoreerd op het Kommunaler Friedhof te Gladbeck-Brauck in gedenkboek 43.  

Op het familiegraf van de familie Janse op de Hervormde Begraafplaats in Culemborg, ligt wel een herinneringsbord.


Terug naar de inhoud