Crash Buurmalsen/ Zoelen mei 1940 - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Crash Buurmalsen/ Zoelen mei 1940

Gemeente West Betuwe > Gesn. Geallieerde militairen > Gesn. Engelsen en Nieuw-Zeelanders
Twee stoffelijke overschotten = één slachtoffer

 
  Blenheim  IV

Vliegveld linksonder en crashplaats rechtsboven (Bron: Google maps)

Behalve een overvloed aan Duitse vliegtuigen en een enkel Nederlands vliegtuig, hebben ook Engelse vliegmachines in de meidagen van 1940 boven de Betuwe geopereerd. Gezien de Duitse overmacht waren ze niet erg succesvol. Zo was er een Blenheim Mk IV (serienr.  L9245, DX-P) van het 57e RAF-squadron die op 10 mei 1940 met nog vier bommenwerpers 's morgens opsteeg vanuit hunFranse basis in Rosières-en-Santerre, bij Amiens in Picardië. Tijdens hun verkenningsvlucht  in de regio Den Bosch-Tiel-Nijmegen, werd hun vliegtuig ontdekt ten westen van Nijmegen door een Duitse Messerschmitt BF109 met piloot Emmerich Fluder (1915-1942) van 5/jg27 aan de knuppel. Hij achtervolgde het vliegtuig en jaagde het op naar de Betuwe. Uiteindelijk werd een kogelregen vanuit de Duitse jager de bemanning noodlottig en stortte het om 12.08 uur tenslotte neer in de rivier de Linge bij de Vogelenzangsebrug in Echteld. Ongeveer op de plaats waar nu het dorpje Lingemeer is gelegen. De hele bemanning kwam daarbij om het leven.

Er is nog een stukje van de Bredeweg zichtbaar. Links van de pijl moet de boerderij hebben gestaan. (Bron. J. Bijnagte)

Alban Thomas en Leslie Jordan werden eerst begraven achter een boerderij op de Bredesteeg 6 in Echteld. Deze boerderij is inmiddels afgebroken i.v.m. uitbreiding van het industrieterrein Medel in Tiel.  In december 1946 zijn hun stoffelijke resten herbegraven op de Algemene Begraafplaats in Hoek van Holland.


Wrak Benheim bij Vogelenzangsebrug na de caputulatie, rechts het 8-jarige meisje Gé van Ommeren
(foto met mondelinge toestemming van Mevr. G. van het Veld-van Ommeren)


De Vogelenzangsebrug anno 2022 (Bron: J. Bijnagte)

Van de derde inzittende ontbrak elk spoor. Enkele weken na de crash waren Toon van Ewijk en Cees de Waal uit Zoelen bij de zgn. Schelenhoek in Zoelen aan het vissen, toen zij in het water een vormloze massa ontdekten, dat achter een paaltje was blijven haken. Bij nadere bestudering bleek het tot hun verbijstering om het onderste deel van een menselijk lichaam te gaan. Aan het ene been zat nog deel van een broek, een kous en een schoen. Het al in verregaande staat van ontbinding verkerende lijk, werd vervolgens op het nieuwe kerkhof aan de Beemdsestraat in Zoelen begraven. Na de oorlog plaatste men bij dit graf een grafsteen, waarop werd vermeld dat het om een onbekende Engelse vlieger zou gaan.
In maart 1941 werd in Buurmalsen op de plaats waar de Korne in de Linge uitkomt een bovenlichaam uit de Linge  gehaald, dat kon worden geïdentificeerd als P.L. Thomas en onder die naam ook werd begraven op de Algemene Begraafplaats in Buurmalsen.
Amateur historicus Dhr. J. van Alphen uit Deil en de bekende RAF-onderzoeker dhr. J. Hey uit Hengelo, kwamen in de jaren zeventig na intensief speurwerk tot de conclusie, dat beide stoffelijke resten deel hadden uitgemaakt van hetzelfde lichaam.

De bemanning bestond uit drie personen: piloot A.Thomas, de Canadese boordtelegrafist L.J. Jordan en de waarnemer P.L. Thomas.

Graf van P.L. Thomas in  Buurmalsen                                                              Graf van onbekende vliegenier in Zoelen
Bron graffoto's: R. van de Velde

Naam: THOMAS
Voornaam: PENRY LLEWELYN
Land: United Kingdom
Rang: Sergeant (Obs.)
Regiment/ ServiceL: Royal Air Force
Unit: 57 Sqdn.
Leeftijd: 27
Overlijdens datum:10/05/1940
Service No: 563934
Begraafplaats: BUURMALSEN GENERAL CEMETERY

Aanvullende informatie: Penry werd geboren in Pontypridd, Wales, in het 1e kwartaal in 1913. Hij was de zoon van mijnwerker Brynley  "Brin" Adolphus Thomas en Minnie Evans. Penry trouwde in het voorjaar 1939 in Salisbury, Wiltshire, met de in Holborn, Londen, geboren Doris Florence Hill (1911-1992) die woonde in Boscombe East,  Bournemouth, Hampshire.  

Graf A. Thomas- Bron: Ruud, lid van Find a Grave

Naam: Thomas
Voornaam: Alban
Rang: Pilot Officer                  
Functie: Pilot                    
Service No: 41332                    
Overlijdensdatum: 10/05/1940  
Leeftijd: 21  (geboren in de zomer van 1918)
Regiment/Service: Royal Air Force 57 Sqdn.
Grave Reference: Rij G, Graf 7.  
Begraafplaats: Algemene Begraafplaats Hoek van Holland

Aanvullende informatie: Zoon van Rachel T. Evans en wijlen Alban Thomas uit Newport, Monmouthshire (Zuid-Wales).
In august 1934 verhuisde de familie naar Malta. Zijn broer Thomas "Tom" Watts (*1908) kwam in maart 1946 tijdens zijn diensttijd als lid van The Royal Canadian Artillery door een ongeluk om het leven. Hij ligt begraven in Llanhennock (Monmouthshire) op begraafplaats St. John The Baptist Churchyard, SE. part. Het is een dorp 6 km ten noordoosten van Newport, Wales. (Bron legitimatiekaart: Library & Archives Canada)

Graf L.F. Jordan - Bron: Ruud, lid van Find a Grave

Naam: Jordan
Voornamen: Leslie Frederick
Rang: Leading Aircraftman                    
Functie: W. Op./Air Gnr.                    
Service No: 624246   
Geboorteplaats: Woolwich, Kent, GB                 
Overlijdensdatum: 10/05/1940                    
Leeftijd: 27  (Geboren in 1913)                                       
Regiment/Service: Royal Air Force 57 Sqdn.    
Grave Reference: Rij G, Graf 6.
Begraafplaats: Algemene Begraafplaats Hoek van Holland    

Onderaan de grafsteen van Leslie staan de volgende indrukwekkende woorden:
He died that we might live
"Thy will be done"               

Leslie Jordan (Copyright: C. Neron)

Leslie was een zoon van ingenieur-machinist Frederick Benjamin Jordan (1892-1971) uit Plumstead in het Engelse Kent en Jane Elizabeth Hodgman (1891-1987) uit Woolwich in Kent. Het stel trouwde in juli 1915 in Woolwich, toen Leslie twee jaar oud was.
Er waren nog  twee andere kinderen: Edgar Stanley (1920-2005) en Muriel Violet (1926-2007).
Het gezin is begin jaren twintig geëmigreerd naar Canada en woonde in Victoria, British Columbia en daarna in Saanech, BC.


Leslie  (Copyright: C. Neron)

Leslie was in zijn jeugd een begenadigd vioolspeler en won in die tijd diverse prijzen in de muziekwereld. Ook was hij een begenadigd dirigent.


[image:image-16]
Hier zie je Leslie met een gedeelte van zijn 57e Squadon. (Copyright: C. Neron)

Met dank aan: J. Bijnagte, RaR, J. van Alphen, L. Meritt, C. Neron, Library & Archives Canada, Cwgc, Aircrewremembered.
Terug naar de inhoud