Dhr. L. Wilkens uit Tiel - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Ga naar de inhoud

Dhr. L. Wilkens uit Tiel

Gemeente West Betuwe > Buiten de slachtofferslijst
Achternaam: Wilkens
Voornamen: Leonard
Voorletters: L
Beroep: controleur Centraal Beheer
Geboorteplaats: Tiel
Geboortedatum: 21-07-1920
Overlijdensplaats: Zennewijnen / Hurwenen
Overlijdensdatum: 16-03-1945
Begraafplaats: Hurwenen
Gemeente: Maasdriel
Vak:
Rij:
Nummer:

De ouders van Leonard (Leo) Wilkens waren wijnhandelaar Henri Louis Wilkens (1878 - 1949) en Gerarda Leonarda van der Kuijp (1884 - 1960) uit Tiel. Leo werd daar geboren op 21 juli 1920.
In 1942 deed hij examen aan de Rijks HBS, waarna hij ging studeren aan  het koloniaal Instituut in Amsterdam en de Koloniale Landbouwschool in  Deventer. Vervolgens werd hij controleur bij verzekeringsmaatschappij Centraal Beheer.  
In oktober 1943 werd Wilkens door de Duitsers tewerkgesteld op het vliegveld bij Lith. In 1944 sluit hij zich aan bij het verzet en  hield zich bezig met zogenaamde crossings. Hij komt via de Intelligence Service no. 9 West European Area (IS 9) in het bezit van een zogenaamde  S-phone, op dat moment een nieuwe uitvinding van de Amerikanen op het gebied van draadloos communiceren.
Nadat zijn vader te horen kreeg dat zijn zoon werd gezocht, besloot Wilkens zijn zender aan anderen te geven en naar de overkant van de Waal te  willen gaan. Aan de Engelsen vroeg hij een bootje te sturen. In de nacht  van 15 op 16 maart 1945 brachten twee vrienden hem naar de kop van een krib nabij herberg De Roode Molen in Zennewijnen. Nadat op zijn lichtsignalen naar de overkant van de rivier geen reactie kwam, besloot hij te gaan zwemmen.
Op 13 april 1945 werd zijn lichaam gevonden, aangespoeld nabij Hurwenen. Dit werd echter pas in september van dat jaar in Tiel vernomen. Zijn lichaam werd begraven op de Gemeentelijke begraafplaats aan de Dorpsstraat in Hurwenen.
Na de oorlog kreeg Wilkens van Koning George VI van het Verenigd  Koninkrijk postuum een medaille voor zijn hulp aan Engelse piloten.
Zijn ouders, zijn begraven in het naastgelegen graf. Zijn vader overleed op 18 augustus 1949 en zijn moeder op 8 februari 1960.

Vrij naar tekst van www.hurwenenwiki.nl/Leonard_Wilkens
Terug naar de inhoud