Dhr. D.J. Geurts - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Dhr. D.J. Geurts

Gemeente Culemborg > Burgerslachtoffers
Achternaam: Geurts
Voornamen: Dirk Johannes
Voorletters: D.J.
Beroep Meubelmaker
Geboorteplaats: Culemborg
Geboortedatum: 31-07-1922
Overlijdensplaats: Hamburg-Bergedorf, Stadtkreis Hamburg
Overlijdensdatum: 19-09-1944
Begraafplaats: R.K.-Begraafplaats   te Culemborg
Gemeente: Culemborg
Provincie: Gelderland
Nummer: 95391             
De ouders van Dirk waren boekdrukker Franciscus Adrianus Geurts (*1895) en Dirkje van Zuijlen (*1892). Ze trouwden op 22 september 1920 en kregen behalve Dick nog een zoon: Johannes Dirk (1921-1922) en dochters Geertruida Pieternella "Truus" (1925-2012) en Francisca Adriana (1927-1997) Het gezin woonde op Leliestraat 22 in Culemborg.

Dirk werkte als arbeider op de Culemborgse kwastenfabriek. Hij werd vanwege de Arbeitseinsatz in september 1942 in dezelfde doodskistenfabriek nabij Hamburg tewerk gesteld, als zijn vrienden en plaatsgenoten Jo van Hillo, Koos Vermeulen en Leid Ulrich. Hij verbleef daar aan de Elbstrasse145 in Lauenburg an der Elbe. Toen hij daar een jaar gewerkt had, mocht hij in oktober 1943 even naar huis voor de begrafenis van zijn opa. Hij wilde eigenlijk onderduiken, maar had zijn doodzieke vriend Jo beloofd weer terug te komen en voor hem ook een winterjas mee te nemen. Bij terugkomst bleek zijn vriend al overleden te zijn.



Een  brief van Dick uit 1943 aan zijn zus Truus

In september 1944 werd het de familie in Culemborg duidelijk dat Dick zware gezondheidsproblemen kende. Zijn vader en moeder brachten hem enkele weken voor zijn dood nog een bezoek in het ziekenhuis. Alleen de reis daar naartoe was in die fase van de oorlog al een avontuur op zich. Dick was erg blij om zijn ouders te zien. Hij was erg vermagerd en leed aan TBC. Hieraan is hij enkele weken later op 19 september 1944 in een ziekenhuis in Hamburg-Bergedorf ook overleden. Het toeval wilde dat dit hetzelfde ziekenhuis was, als waar zijn vriend Jo was overleden.
Enkele gegevens van Dirk: hij was 1,65 mt.  lang, had donkerblond haar, bruine ogen en een vals bovengebit op twee kiezen na. Hij heeft ook een operatie aan zijn rug ondergaan.



De familie van bovenstaande personen kreeg net na de bevrijding van de Nederlandse katholieke Arbeidersbeweging een oorkonde ter herinnering aan hun dierbare.

Dirk was eerst begraven in Bergedorf bij Hamburg, maar is op 10 december 1951 op de RK-Begraafplaats in Culemborg herbegraven. In juli 1970 kwam zijn graf onder beheer van de Oorlogsgravenstichting en werd het verplaatst en kreeg een uniforme steen.
Terug naar de inhoud