Dhr. L.J. Salari - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Ga naar de inhoud

Dhr. L.J. Salari

Gemeente Culemborg > Burgerslachtoffers:
Achternaam: Salari
Voornamen: Lambertus Johannes
Voorletters: L. J.
Beroep: N.S. weg- en werkploeg     
Geboorteplaats: Culemborg
Geboortedatum: 16-10-1894
Overlijdensplaats: Culemborg
Overlijdensdatum: 03-10-1942
Begraafplaats: Culemborg
Provincie: Gelderland
Graf geruimd
De  ouders van Lambertus waren Lambertus Salari en Johanna van Oort. Zij kregen  samen tien kinderen. "Bart" werd geboren op 16 oktober 1896 in de Nieuwstraat  54 in  Culemborg. Later woonde in hetzelfde huis de bekende Culemborgse melkboer Otto  Verkerk.
In 1914 was er vanwege de Eerste Wereldoorlog een algehele mobilisatie en werd  de 18-jarige Bart opgeroepen voor militaire dienst.
Na deze oorlog in 1918 ging hij werken als voerman bij Jan van Vuren uit de  Goilberdingerstraat. Vervolgens werd hij boerenknecht bij Miltenburg in Bunnik.  Hier leerde hij de uit Wijk bij Duurstede afkomstige Petronella Cornelia van  Leeuwen (*1898) kennen. Op 5 november 1925 zijn ze in Wijk bij Duurstede  getrouwd en gingen wonen in de Wijkersloot. Hier werden vier van hun kinderen  geboren. Het was midden in de financiële crisis en Bart verdiende erg weinig.  Hij kreeg bijvoorbeeld 2 of 3 centen voor 7-8 eieren en kon zodoende geen  kapitaal opbouwen om een boerenbedrijf te starten. Hij verhuisde daarop naar  Culemborg en startte daar een handeltje in groente en fruit. Dat werd geen  succes en ook als los werkman verdiende hij niet genoeg om zijn gezin te kunnen  onderhouden. Ook de zgn. steun (bijstand) bood geen zekerheid. Uiteindelijk kwam  Bart in augustus 1942 bij de NS terecht bij de Weg en Werken-ploeg.
Bidprentje van Bart


           
Wachtlopen langs het spoor. Dit formulier behoorde toe aan dhr. Hummel uit de  J.B. van de Hamstraat 12 in Culemborg.
In de  avonduren werd hij ook vaak ingezet als wachtloper langs het traject van het  station tot aan de spoorbrug. In de oorlogsjaren werd toentertijd veel sabotage  gepleegd aan spoorlijnen. Zo werden door het verzet rails opgeblazen of er  werden betonblokken op de rails gelegd om het treinverkeer te ontregelen.
Bron: CC  10-10-1942
Op 3 oktober 1942, ter hoogte van het toenmalige voetbalveld van Vriendenschaar  aan de Westersingel, werd Bart in dichte mist geschept door een onaangekondigde  locomotief uit de richting Den Bosch. Een kilometer verderop, net voorbij de  spoorbrug, viel er nog een dodelijk slachtoffer uit Schalkwijk door dezelfde  trein. Later bleek uit onderzoek dat een Duitse soldaat de trein had gebruikt  voor joyriding en alle seinen had genegeerd en alle veiligheidsvoorschriften in  de wind had geslagen.
Barts vrouw Petronella bleef achter met vijf kinderen in de leeftijd variërend  van 6 tot 14 jaar.
Enkele weken voordat Bart bij de NS ging werken was hij bouwvakker en lid  van de Nederlandse Katholieke Arbeidersbeweging. Die organisatie gaf zijn vrouw  na de oorlog een herinneringsbord met daarop zijn naam. Op de achterzijde  daarvan stonden alle Culemborgse oorlogsslachtoffers van deze vakbond vermeld.
Bron:  CC 31-10-1942
Terug naar de inhoud