Mevr. F. van Schaik - Oorlogsslachtoffers West-Betuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mevr. F. van Schaik

Gemeente Buren > Burgerslachtoffers: > Lienden
Achternaam: Van Schaik-Hovestad
Voornamen: Frederika
Voorletters: F.
Beroep: caféhoudster
Geboorteplaats: Rhenen
Geboortedatum: 24-11-1872
Overlijdensplaats:Tiel
Overlijdensdatum: 06-10-1944
Begraafplaats: Oude begraafplaats in Lienden
        
Frederika was weduwe van de uit Lienden afkomstige  Gerrit van Schaik.  Hij overleed  op 62-jarige leeftijd op 26 oktober 1933 in Lienden.
 Ze kregen samen 12 kinderen:

In rechtergedeelte was Café De Zwaan gevestigd, linker   gedeelte kapper Visser. Het pand brandde in 1972 af.
Op 6 oktober 1944 stond er in   de Dorpsstraat in Lienden een colonne Duitse voertuigen, die op weg was naar Opheusden. Engelse Spitfire vliegtuigen namen deze   colonne onder vuur en de Duitse soldaten vluchtten tussen de huizen.   Frederika zat aan de zijkant van haar café  De Zwaan achter een raam en   werd door een van die Engelse salvo's in haar buik getroffen. De brandweer   vorderde een vrachtwagen van Van Zetten uit Ommeren en hierop werd zij naar   het ziekenhuis in Tiel vervoerd. De oudste zoon, die was getrouwd en met   zijn vrouw in het café inwoonde, is meegegaan.  Zijn vrouw is naar haar   ouderlijk huis in Ommeren gegaan, waar zij geheel overstuur was van de   gebeurtenissen. In het ziekenhuis  in Tiel is Frederika later die dag   aan haar verwondingen overleden.
Ze ligt begraven op de oude   begraafplaats aan de Oudsmidsestraat. Jarenlang kwam op 4 mei haar familie bijeen en dan werden er bloemen op   haar graf gelegd.
 
 

Frederika van Schaik, zit op de voorste rij rechts naast  de bruid. De foto is genomen voor het raam waar zij in oktober 1944 werd  getroffen door een verdwaalde kogel uit een Engelse Spitfire.
 
Zoeken op deze website
Copyright 2017. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu