Gesn. Duitsers in Ophemert - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Ga naar de inhoud

Gesn. Duitsers in Ophemert

Gemeente West Betuwe > Gesneuvelde Duitse militairen
Opmerkelijk is dat er twee Duitse militairen zijn begraven op de Algemene Begraafplaats in Ophemert.

Luitenant Günter Engelbert Heinrich Ahls werd geboren op 9 december 1924 in Essen-Frintrop en kwam op 29 september 1944 in Ophemert om het leven
Hij was het enige kind van Robert Heinrich Ahls (1895-1972) en Anna Kronen (*1898). Ze woonden op Schlossstrasse 242 in Essen-Frintrop.
Obergefreiter Bruno Josef Moskalik werd geboren op 10 januari 1915 in Weitmar bij Bochum en is omgekomen op 16 oktober 1944 in Ophemert.
Zijn ouders waren Josef Moskalik en Barbara Bialas. Zij trouwden in 1913.
Bruno was op 21 juni 1940 in Rostock getrouwd met Marta Ursula Elfriede Wonneberg (overl. 2012). Ze kregen samen twee kinderen: Brigitte (1940-2016) en Hans Bruno (*1945). Bruno heeft zijn zoon nooit kunnen zien, want hij overleed vier maanden voor zijn geboorte.
Bruno is bij een beschieting van zijn patrouilleboot op de Waal bij Ophemert overboord geslagen en verdronken.

De aangewezen toezichthouder van zijn graf was manufacturier J.Stap van de Molenstraat O85 uit Ophemert.


Beide militairen zijn in het najaar van 1944 in Ophemert omgekomen. Het Ministerie van Oorlog heeft nog geprobeerd om de stoffelijke overschotten samen met een naamloze Duitse militair naar het grote Duittse Oorlogskerkhof in het Limburgse Ysselsteyn over te brengen, maar daar gaven beide ouders van deze jongens geen toestemming voor. Vervolgens ging het ministerie toch met de ouders akkoord en liggen deze twee Duitse militairen nog steeds in Ophemert begraven.  

Terug naar de inhoud