Gesn. Duitsers in Ophemert - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West-Betuwe
Ga naar de inhoud

Gesn. Duitsers in Ophemert

Gemeente West Betuwe > Gesneuvelde Duitse militairen

Opmerkelijk is dat er twee Duitse militairen zijn begraven op de Algemene Begraafplaats in Ophemert. Dat is heel bijzonder, omdat de meeste gesneuvelde Duitse militairen na de oorlog begraven zijn in Ysselsteijn, bij Venray. Daar liggen er meer dan 32.500. Vorden is de enige andere plaats in Nederland waar zich ook een graf bevindt waar 10 Duitse militairen zijn begraven.

Midden op de begraafplaats staan bij een groot wit houten kruis twee betonnen kruisjes met kleine bronzen naambordjes, die niet meer te lezen zijn. Het graf is wel bijgehouden, maar zag er heel rommelig uit door de gebroken witte muurtegeltjes. Na overleg met de zoon van de omgekomen Bruno Moskalik heeft de webmaster net voor Dodenherdenking 2019 het graf in ordentelijke staat gebracht. De naambordjes zijn weer opgepoetst en de namen zijn nu weer te lezen.

Luitenant Günter Engelbert Heinrich Ahls werd geboren op 9 december 1924 in Essen-Frintrop en kwam op 29 september 1944 in Ophemert om het leven.
Hij was het enige kind van Robert Heinrich Ahls (1895-1972) en Anna Kronen (*1898). Ze woonden op de Schlossstrasse 242 in Essen-Bedingrade. Dit huis is in de oorlog door een bombardement flink beschadigd, maar na de oorlog weer opgebouwd. Achter in de tuin hadden de bewoners een noodwoning gemaakt met materiaal van het vernielde huis. Dit huisje staat er nog steeds en heeft huisnummer 244.Obergefreiter Bruno Josef Moskalik werd geboren op 10 januari 1915 in Bochum en is omgekomen op 26 oktober 1944 in Ophemert.

Zijn ouders waren Josef Moskalik en Barbara Bialas. Zij trouwden in 1913.

Bruno was op 21 juni 1940 in Rostock getrouwd met Marta Ursula Elfriede Wonneberg (overl. 2012). Ze kregen samen twee kinderen: Brigitte (1940-2016) en Hans Bruno (*1945). Bruno heeft zijn zoon nooit kunnen zien, want hij overleed vier maanden voor zijn geboorte.

26 oktober 1944 stak een roeiboot met acht Duitse militairen aan boord, 's nachts vanaf de Schoordijk de Waal over om aan de overkant een verkenning uit te voeren. Ze vergaten een wachtpost bij de boot achter te laten en daardoor maakten enkele Dreumelse inwoners van de gelegenheid gebruik om een flink gat boven de waterlijn van de boot te maken. Toen de patrouille terugkeerde, stapten ze nietsvermoedend weer in de boot. Halverwege de overtocht liep de boot vol en raakten de militairen te water. Slechts één van hen ontsnapte aan de verdrinkingsdood en werd op boerderij Arentshof opgevangen en vervolgens naar een hospitaal gebracht. Vermoedelijk behoorde Bruno bij de zeven verdronken militairen. Op zijn overlijdensakte uit Bochum staat als doodsoorzaak: "als Wasserleiche tot geborgen".

Bruno en zijn vrouw Marta (Bron: H.B. Moskalik)

De aangewezen toezichthouder van zijn graf was manufacturier J. Stap van de Molenstraat O85 uit Ophemert.Beide militairen zijn in het najaar van 1944 in Ophemert omgekomen. Het Ministerie van Oorlog heeft nog geprobeerd om de stoffelijke overschotten samen met een naamloze Duitse militair naar het grote Duitse Oorlogskerkhof in het Limburgse Ysselsteyn over te brengen, maar daar gaven beide ouders van deze jongens geen toestemming voor. Vervolgens ging het ministerie toch met de ouders akkoord en liggen deze Duitse militairen nog steeds in Ophemert begraven.  

Terug naar de inhoud